fredag, augusti 04, 2006

Badhuset

Ohederligt om badhuset, RS

Rättvisepartiet Socialisterna skriver i dagens VF (4/7) återigen om det nya badhuset. Det tycks som att de inte har läst det svar som Tamara Spiric (v) gav dem på deras tidigare inlägg. Jag tillåter mig därför att upprepa lite och vidareutveckla, utifrån mitt perspektiv som ledamot i Fritidsnämnden.

Umeå stads nya bad engagerar och debatten går hög. Många idéer kring utförande och placering presenteras. Vänsterpartiet har inte yttrat sig tidigare i debatten, eftersom vi velat ta del av olika synpunkter och ta en ordentlig diskussion internt. Viktigare än att ta ställning tidigt i alla frågor, tycker vi är att lyssna av argumenten från intresseföreningar och umeåbor.

Att Vänsterpartiet ännu inte tagit ställning för en femtiometersbassäng, handlar inte om att vi motsätter oss en sådan. Däremot är det som alltid, en fråga om prioriteringar. För oss i Vänsterpartiet är målet med fritidspolitiken att det ska finnas goda möjligheter för Umeås invånare, oavsett ålder, kön, eventuella funktionshinder, osv. att ha tillgång till ett rikt fritidsliv. Den mer tävlingsinriktade idrottens behov kommer för oss i andra hand. Därför var vi emot den extrema satsningen på nya läktare på Gammliavallen. Därför var vi emot privatiserandet av ishallen. Det finns fler exempel.

Att som moderaterna i fritidsnämnden direkt gå ut och säga ”vi vill ha en femtiometersbassäng”, menar vi är oseriöst. Menar då moderaterna att det är okej att finansiera en sådan med höjda inträden till badet? För mig är inte det okej. Det är redan idag närmast hutlöst dyrt att besöka ett allmänt bad. Jag kan därför inte säga att jag är för en femtiometersbassäng förrän vi hittat en ekonomisk lösning som innebär att det inte blir dyrare att gå och simma för den vanlige umeåbon.

Eftersom jag menar att vi inte kan tillåta att priset för badande i Umeå drastiskt stiger så krävs det en hel del räknande, diskuterande kring prioriteringar, m.m. inom vårt parti för att vi ska kunna säga att vi är för en femtiometersbassäng. Satsningar på kultur och fritid är aldrig lätta, övrig kommunal verksamhet har tuffa beslut och behov framför sig. Jag lovar att vi i god tid innan valet kommer meddela umeåborna var vi står och tror att dessa till skillnad från rättvisepartisterna förstår fördelen med en noggrann och öppen interndebatt innan vi skriver fast oss i badets placering eller utformande.

Jan Hägglund (RS) har rätt i en sak: Holmlunds senaste utspel är en helomvändning. Däremot förfalskar han medvetet (?) historien när han försöker få det till att Vänsterpartiet väntar in SAP innan vi tar ställning. Vårt första namn på kommunlistan Tamara Spiric skrev i sitt förra inlägg att vi inte vill ha ett bad på kajen, detta skedde innan Holmlunds senaste utspel. Brösttonerna om att Vänsterpartiet inte försvarar Hamnmagasinet, tar jag som ett tydligt exempel på RS förmåga att slipa på verkligheten tills den passar deras propaganda. Vänsterpartiet har så länge jag kan minnas jobbat för att det skall finnas en central belägen lokal där ungdomars eget skapande kan stå i centrum och det kommer vi att fortsätta göra – det vet Jan Hägglund.

Inga kommentarer: