söndag, juli 30, 2006

Är SACO en fackförening eller en del av Timbro?

Så har då SACO gått ut och föreslagit att staten skall ”straffa slösaktiga” kommuner och belöna ”snåla”. Enligt SACO är det enkelt att avgöra det : En kommun som höjer skatten är slösaktig, en som sänker är snål. Det handlar inte om olika förutsättningar eller olika prioriteringar.

Tack vare landstingets skattehöjning kunde vi i Västerbotten både säkerställa Lycksele lasaretts framtid, höja lönerna för eftersatta grupper och förhindra neddragningar. Utan en skattehöjning, eller, om staten hade behållit delar av intäkterna som SACO föreslår, hade förmodligen det lätt till försämrad arbetsmiljö för vissa av SACO –fackens medlemmar.

Sverige har haft ett skattestopp. Dylikt förmyndarskap från statens sida undanbeder vi oss. Valet av ord säger en del också. Visst kan man tycka att det är ”snålt” att som borgarna föreslå höjda patientavgifter för att kunna sänka skatterna. För en normalinkomsttagare kommer det räcka med ett besök i månaden på en vårdcentral/sjukstuga för att ”vinsten” med skattesänkningen skall ätas upp. Vad det ger för kostnader för en barnfamilj kan nog var och en räkna ut. 20 öres skattesänkning är föga mot en hundralapp mer i avgift.

Det är klart- ett fack som uttalat står för ökade löneklyftor måste ju rimligen vilja ha ökade orättvisor även på andra områden. Skattehöjningar är inget vi eftersträvar, men vi är övertygade om att vi lokalt kan göra de prioriteringar som krävs, utan att staten tar oss i örat.

Inga kommentarer: