torsdag, december 10, 2009

Liberal dubbelmoral

På liberala Göteborgs Postens ledarsida fanns det en krönika idag som på ytan var helt okej. Jag håller med om mycket som Maria Haldesten skriver, t.ex:

"Lojalitet är bland de lurigaste begrepp som finns. Det kan låta vackert. Men lika gärna brukas som täckmantel för något fult- nämligen munkavle."

Precis, så är det. Det finns gott om exempel, vi har det gamla exemplet från Värö bruk utanför Varberg där vänsterpartisten Kjell-Erik Karlsson (en bit ner på sidan hittar du historien, resten är värt att läsa också) fick sparken för att ha påtalat miljömässiga missförhållanden på bruket.

Vid det tillfället, eller vid andra tillfällen när det rapporteras om att någon har brutit mot vad arbetsgivaren hävdar vara lojalitet och fått sparken för det, ja då brukar ju inte liberaler som Maria Haldesten stå på barrikaderna. Varför gör hon det nu?

Jo, för det handlar om offentlig sektor, inte bara det- det handlar om anställda som protesterar mot nedskärningar i en (s-mp)-styrd kommun...

Innehållet i artikeln är det inget fel på, möjligen lite väl enkla slutsatser och självsäkra utropp. Ett visst utrymme för lojalitetskrav måste det finnas på varje arbetsplats. En kommunal tjänsteman ska tillexempel på sin arbetstid inte driva någon privat agenda, svara medborgare neutralt och så vidare. Även om man är rektor på en nedläggningshotad skola, t.ex. Klarar man inte det bör man skaffa sig ett annat jobb. Ju högre befattning, desto större krav bör kunna ställas.

Å andra sida, vet vi ju att det inte är ovanstående som är problemet, utan missförhållanden som inte lyfts fram i ljuset pga den filt av rädsla som finns på många arbetsplatser idag. Så nog är hennes krönika välkommen.

Problemet med krönikan är självklart
att den bara behandlar den offentliga sektorn, som vanligt. Det är så med liberaler. Det offentliga kan man ställa krav på, men den heliga privata äganderätten, den får man inte röra!

Jag borde också ha rätt att beskriva min arbetsmiljö utan risk för represalier, även om jag inte är lärare eller undersköterska!

Inga kommentarer: