onsdag, december 09, 2009

Är röd-grönt samarbete verkligen en bra idé?

Det finns få saker som stör mig så mycket som när "snälla" och "välmenande" akademiker (och andra som har sitt på det torra)ska agera världsförbättrare.

Deras alldeles egna parti, vänsterliberala Miljöpartiet stödjer moderaternas förslag om att göra "ekonomiska frisoner" av invandrarområderna i nordöstra Göteborg. Nu när det gått igenom i kommunfullmäktige krävs det bara att högermajoriteten i Riksdagen också gör vågen.

Jag citerar en artikel från proletären:

Vilka specialregler som skall gälla i eventuella frizoner är ännu oklart. Henrik Nilssons bud är att företag inom frizonen skall befrias från arbetsgivaravgifter och företagsskatt, men till det lägger hans partivän Johnny Munkhammar försämrad anställningstrygghet och individuella anställningsavtal, vilket pekar ut färd-riktningen. Frizonerna skall upprätta en arbetsmarknad utan rättigheter för de anställda, till att börja med skräddarsydd för invandrare, men möjlig att utvidga till hela branscher och på sikt till hela arbetsmarknaden.


Klassisk högerpolitik, speciellt riktat till de som står längst ifrån arbetsmarknaden, så långt inget nytt, klassisk högerpolitik. Vad skulle effekten bli då? Även här vet Proletären svar:

"Som integrationspolitik är frizonerna rena vansinnet. Man kan inte integrera invandrare genom att segregera dem från den ordinarie arbetsmarknaden. Frizonerna verkar i rakt motsatt riktning, oavsett om de genererar ett och annat jobb. De förstärker segregationen och ghettoiseringen av de förorter som skiljs ut som speciella."

1 kommentar:

Anonym sa...

Välkommen till landet tvärt om ;)