fredag, december 04, 2009

Vad kulturinstutioner och arenabyggen har gemensamt:

Jo, att de inte kan hålla budgetar.

I Västerås så är det strid för att man inte klarar av att upprätthålla sin produktion av "Mig äger ingen". Givetvis jättetragiskt, men NU säger man det! Hur svårt kan det vara att räkna i början av budgetåret- hur många artister- hur mycket hyra- hur mycket rekvisita- hur mycket räcker det till?

Är inte insatt i detaljerna, men det är inte första gången kulturtjommar inte kan räkna. Skillnaden är att det i Västerås kombineras med kulturfientliga borgare som inte ens ser en succé när den är framför näsan på dem...

Samma när det gäller arenabyggen. Sitter här och lyssnar på P4 Väst och hör att Arenabygget i Vänersborg har blivit ytterligare SJU miljoner dyrare. Det är något ruttet, inte bara med detta bygge*, utan med de flesta offentliga byggen (Ullevi, Öresundsbron, skolbyggen, m.m.). Vet inte var felet ligger- branschfel, dåliga upphandlare eller bara flata politiker?

Om man gör en beställning av 1000 kanyler till sjukvården så kommer de inte efteråt och säger "oj då, det blev visst 25% dyrare". När det gäller byggnationer däremot så läggs det i nämnder och i fullmäktige fram ett förslag, vi politiker överväger noga om vi tycker det är värt det. Därefter sätter det igång och helt plötsligt blir det ENORMT mycket dyrare! De ökade utgifterna dyker antingen bara upp som gubben i lådan, eller också tas det i någon begränsad krets av politiker, typ Fritidsnämndens presidium...

* Här är arena Vänersborg ett utmärkt exempel. När den Vänsterpartistiska ledamoten ville få ut alla fakta, bland annat ett avtal som ledande kommunpolitiker tecknat med bandyklubben så fick han inte det. Skandal! Dylikt hemlighetsmakeri är legio i byggärenden.

En offert är en offert. Varför ska skattebetalarna ta ansvaret för odugliga byggherrar?

Inga kommentarer: