fredag, maj 11, 2007

Liberalism runt hörnet?

Det är spännande att diskutera drogfrågan i Vänsterpartiet. Det finns flera olika synsätt och inget av dem är helt marginaliserat.

De senaste åren har diskussionen kring sprututbyte stått högt på dagordningen. Vänsterpartiet tog på förr-förra kongressen med minsta möjliga marginal (en röst) ställning för sprututbytesprogram. Förespråkarna menar att det är viktigt att förhindra smittspridning via smutsiga sprutor. Idéer om bättre kontakt mellan sjukvård och missbrukare förekommer också.

Jag tillhör skeptikerna. Knark är bajs och samhället ska inte på något sätt bidra till en normalisering av droger. Det räcker mer än väl att vi har en livsfarlig drog (alkohol) som är normaliserad än att vi ska bygga på med fler. Jag menar att sprututbytesprogram öppnar upp dörren till ett "harmreduction" tänkande: "om nu folk knarkar, så måste vi ju se till att de får ett drägligt liv". Idag innebär det sprututbyte, i morgon värmestugor och i nästa vecka kanske det handlar om offentlig försäljning av "ren" narkotika. Allt i namnet av att bry sig om missbrukarna. Stämmer då detta?

NEJ!!! Vi ska vräka pengar över missbruksvården och tvångsvårda varenda jävla tonåring som ens tittar på en spruta eller några roliga piller. Lite vulgärt skrivet, men någonstans så måste samhället erkänna sina misslyckanden och ta ansvaret för det. Nedlagda fritidsgårdar, rotlöshet och maktlöshet sprider sig i Sverige. Detta måste motarbetas, därom är vi nog överens. Dessutom måste krafttag sättas in så fort någon är på glid. Kommunerna har snålat in på behandlingar och det är dags att vända på skutan!

Nu har Vänsterpartiet tagit fram en rapport om hur vi vill bekämpa knarket. Läs mer. Det mesta i det hela är mycket bra, men jag förstår verkligen inte varför man har denna rädsla för lite repression. Det handlar om att i tid sätta in repressionen så att människan resten av sitt liv kan göra rationella val. Den som pratar om "individens frihet" i samma andetag som man diskuterar droger vet uppenbarligen inte vad han/hon pratar om. Missbruk är raka motsatsen till frihet. Att inte ge polis och sociala myndigheter alla möjligheter att slå till mot missbruk är att göra vår ungdom en stor björntjänst. Som jag ser det så innebär en legalisering av att inneha knark i kroppen att man indirekt säger att det finns något som heter "bruk" av narkotika. Det gör det inte. Allt är missbruk.

Förslaget får också kritik av Riksförbundet narkotikafritt samhälle som anser att en orsak till att få använder droger i Sverige är just polisens möjlighet att försvåra missbruk.
- Egentligen vilar förslaget på en holländsk hållning som öppnar frizoner för droger och åtalsunderlåtelse för innehav för eget bruk. Hur många gram ska man förbise med? Det kan bli en utveckling som leder åt helsike, säger Per Johansson, förbundssekreterare på RNS, till Drugnews.

Inga kommentarer: