fredag, maj 11, 2007

Gnäll, gnäll, gnäll...

Så var det dags för årets absoluta högtidsstund (1:a maj undantaget) - Eurovisionsfestivalen. Tyvärr har de senaste åren det alltid varit ett ständigt återkommande gnäll från Bert Karlsson och hela det svenska schlageretablisemanget:

- Nej, usch, öststaterna röstar bara på varandra.... (osv)

Nu var jag på valvaka i går och missade semi-finalen, men samma tröttsamma skiva hakas upp. Jag säger bara - det var bättre förr. Samtidigt så är kritiken tröttsam och ensidig.

Östeuropéerna gör bara vad norden (och triangeln Turkiet-Grekland-Cypern) alltid har gjort. Skillnaden är att de är tokmånga, samt att de har dålig smak.

Det är fullt rimligt att länder med gemensam historia, kultur och språk (t.ex. Jugoslavien) också i stora drag gillar samma musik. Det behöver verkligen inte vara politik. Förra året röstade ju de Jugoslaviska länderna på varandra på ett sätt som inte ens norden skulle kunna toppa. Det är bara och bita ihop och inse att så här kan det vara.

Övriga åsikter jag har som rör detta viktiga arrangemang:

1) Släng ut Israel och Turkiet, länder vars huvudstad och huvuddel av befolkning inte bor i Europa hör inte hemma i tävlingen, särskilt inte när det redan är lite för många länder med. Allternativet är att också släppa in Marocko, Libyen, m.fl.

2) Återinför språkreglerna. Om det nu ska vara ett möte mellan ländernas musik och kultur, då kan vi väl slippa den j***a engelskan åtminstone för en kväll? Inför textning av låtarna så man klarar av att förstå vad de handlar om i alla fall. Det enda dilemmat jag ser är att det främst är engelskan jag vill ha bort - om en invandrare i ett land lyckas få representera sitt nya land så har jag inga problem med om de sjunger på t.ex. turkiska.

3) Sluta gnälla om att saker och ting (låtar) är politiska. Lite politik kryddar tillvaron!

Sådär ja, nu stack jag väl ut hakan lite grann? DNs förståsigpåare har faktiskt inte fallit in i en tröttsam öst-trall, läs Mattias Dahlström här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Man skulle ju kunna tillåta Turkiet och Israel delta med villkoret att de sjunger på KURDISKA respektive ARABISKA; detta skulle innebära att band som aldrig varit ett på turktoppen och israeltoppen får vara med.

Jag är också emot normaliseringen av engelskan som språk; det är inget vackert språk att sjunga. Man borde dock tillåta länder att sjunga på sina minoritetsspråk också. Således vore det kul om någon från Frankrike sjöng på Occitan, någon från Sverige sjöng på Meänkieli (ja, visst fan är det ett eget språk; de har en egen grammatik och egna ord som INTE är låneord från svenska, exempelvis ordet Waara som betyder berg på meänkieli, men heter Vuori på finska. Sen har det ju producerats endel litteratur i meänkieli, exempelvis Micke Niemis "Poppymusikki Vittulasta" som jag inte vill säga vad det betyder ordagrant översatt till svenska...), någon från Spanien sjöng på Baskiska och någon från Italien tog det på Latin. Satan vad kul det skulle vara, häääää!

Walle sa...

Delar herrns uppfattning.

Anonym sa...

Marocko har varit med förr i tiden. I övrigt tog VSFs FS ett bra uttalande för något år sedan i frågan.