fredag, maj 11, 2007

Det röda universitetet- igen

Med stor ödmjukhet kan jag bara konstatera att Umeå studentkår håller färgen. Kårvalet avslutades idag och valvakan avhölls som vanligt på NH (Nationernas Hus) med taco-buffé och lite pilsner.

Resultat (fjolår inom parentes):

Rättvisepartiet Socialisterna: 3 (3)
Vänsterns Studentförbund: 9 (8)
Socialdemokraterna: 4 (5)
Övikslistan*: 2 (-, deltog ej)
Samhällsvetarna*: 8 (8)
Moderata studenter: 5 (7)

Valdeltagande: 12,5 (15,3)

* Övikslistan är ett nystartat parti som fokuserar på distansstudenter och pendlandestudenters vilkor. Min uppfattning är att de lutar åt vänster.
* Samhällsvetarna är det andra stora partiet i Umeå. Ett anti-partipolitiskt parti som inte gillar när vi "politiserar" för mycket. Kommer ofta med goda idéer i sakfrågor, men genom sin antipati mot partipolitik ser jag dem som lite social-liberala även om många av deras företrädare är vänster.

Det sänkta valdeltagandet beror enligt mig främst på två saker: Dels så byggs universitetet om, varför det varit svårare att nå studenterna under kårvalet, särskilt för de partier som inte haft folk nog att stå på flera ställen varje dag. Dessutom har ett par partier (hint: vilka gick bakåt) gjort minst sagt bedrövliga valrörelser. Moderaternas valparoll var att de ville avskaffa sig själva... Inte lysande mottaget av studenterna kan man ju säga.

Hur man ska tolka fenomenet att VSF går fram ett mandat, medan våra koalitionspartners i högskolesossarna går back - det är lite svårare. Sossarna backar alltså trots att de haft kårordföranden som synts i såväl lokalmedia som på universitetet. Lite märkligt. VSF går fram, trots att vi inte fungerat optimalt under året. Lite märkligt. Å andra sidan- när vi är missnöjda över vårt arbete, så syns vi ändå mycket mer än andra partier...

Det är uppenbart att Umeås studenter vill ha mer politik, inte mindre. Förhoppningsvis öppnar resultatet upp för möjligheter att åter väcka liv i vårt insomnade samarbete med det palestinska universitetet i Birzeit. Leve Palestina! Leve den internationella solidariteten! Leve VSF!

Nu väntar myglande, trixande och förhandlande. Jag vet vad jag vill ha, men det säger jag bara till våra förhandlare... Lycka till Linn och Mattias!

1 kommentar:

Anonym sa...

Som statsvetare är det enkelt att konstatera att de enda som röstade på Moderaterna var dem själva och deras vänner (mer än så kan det omöjligen ha varit med tanke på den stjärnsmäll som de gav sig själva).

Vidare är det ett faktum att cirka 40 procent av väljarna vill ha socialism (om vi slår ihop våra röster med RO:s) och en majoritet inte står för borgerliga värderingar (inräknat sossarna, oss själva och RO). Troligen är siffran högre då Samhällsvetarnas och Örnsköldsvikslistans väljare antagligen kommer från såväl vänster- som högersidan; de enda riktigt säkra borgarrösterna vi har är de som fallit på Moderaterna!

Om vi ska utgå från vad en känd lokal statsvetare hävdade under en föreläsning - att "straffröstningen" mot en sittande regering ofta visar sig vid val till andra nivåer - kan vi kanske göra en försiktig tolkning att kårvalet var ett underbetyg mot arbetarhatarna i alliansen!

Socialismo o Muerte!