tisdag, februari 27, 2007

Allas rätt till utbildning!

Med orden ”Alla unga vill inte och kan inte bli akademiker” presenterade skolminister Jan Björklund nyligen direktiven för den kommande gymnasieutredningen. Må så vara, frågan är bara om det ska avgöras när man är 15 år? Valfrihet är inte att vid tidig ålder ges möjlighet att välja bort kunskap, kunskap är en förutsättning för valfrihet.

Skolan kan i viss mån kompensera elevers olika förutsättningar och bakgrund, en uppgift som blivit allt svårare med de senaste årens nedskärningar. Men det kommer att bli värre. Regeringen är tydlig i sin politik. Arbetarbarnen vid landets universitet och högskolor ska bli färre, alla ska inte längre ha möjlighet och rätt till högre utbildning.

I riktlinjerna för utredningen ses tydligt att man vill gå tillbaka den gamla yrkesskolan och en gammal modell av lärlingsexamen. Istället för att skolan ska uppmuntra elever med olika bakgrund att bredda sina perspektiv, så designas nu en skola där barn till akademiker uppmuntras till rent teoretiska studier som ska leda till en framtid med hög status, medan den som har en högre tröskel till teoretiska ämnen ska in i en färdig yrkesfålla tidigt i livet.

VSF menar att det inte finns någon motsättning mellan att kunna meka med bilar och vara duktig på matte. Tvärtom – att besitta en bred kunskap, både teoretisk och praktisk, främjar individens kritiska tänkande. Dessutom är det en betydande andel yrken i samhället som kräver och alltid kommer att kräva både praktisk och teoretisk kunskap. Problem med elever som hoppar av eller går direkt till det individuella programmet avhjälper man inte genom att ytterligare försämra förutsättningarna för dessa elever.

VSF vill istället att fler resurser satsas redan i grundskolan för att alla ska kunna nå målen och att praktiska och teoretiska kunskaper integreras i högre utsträckning. När skolminister Björklund vill ta bort högskolebehörigheten för de yrkesförberedande programmen, låter det som att kunskap skulle vara något jobbigt och hämmande. Vi menar tvärtom att kunskap ger människor makt och större frihet att bestämma över sina egna liv.

Antaget av VSF:s förbundsstyrelse söndagen den 25 februari 2007.

Inga kommentarer: