tisdag, februari 06, 2007

Moraltanter och fundamentalister...

Hemma igen efter en lång dags landstingsfullmäktige. Skall inte gå in på alla detaljer från mötet, som hur många gånger jag hann tänka "gud, ändra kommunallagen så att vi får sätta streck i debatten". I stället väljer jag denna gång att skriva om den klassiska diskussionen om subventionerade preventivmedel.

Västerbottens läns landsting är det enda landstinget som inte har subventionerade preventivmedel. Det innebär att unga tjejer måste betala fullt pris för p-piller, medan kondomer delvis går att få tag på gratis via ungdomsmottagningar och liknande.

Ung Vänster och Vänsterpartiet har drivit frågan om p-piller i många år. Vi har allierade inom Centern och i Folkpartiet. Betongpartierna (s) och (m) vägrar i sten. Deras huvudargument är att kondom är bättre än p-piller, samt att Västerbotten har lägre abort-siffror än riket. Följdargumentet är att med subventionerade p-piller så kommer killar att sluta ta sitt ansvar och se till att skaffa kondom. Dels lägger det all skuld på tjejen och dels så skyddar inte p-piller mot veneriska sjukdomar (det användes något nytt ord för dem, men det minns jag inte).

Vi menar att det inte är samhällets roll att moralisera. Vi ser frågan om subventionerade preventivmedel som en viktig fråga för att stärka ungdomar - främst tjejer - i deras kamp för kontroll över sin egen kropp och sin egen sexualitet. Tjejer och killar kan själva avgöra när och på vilket sätt de ska skydda sig - utan pekpinnar. Även ungdomar kan ha långvariga förhållanden när de känner att de litar på varandra. Kondom i all ära, men av samma skäl som vuxna kan välja att använda p-pillar kan en sjuttonåring göra det. Dessutom riktar sig subventionen också mot unga vuxna i åldern 18-25 år. P-piller ger också en grundtrygghet, även om det inte skyddar mot sjukdomar så skyddar det mot en oönskad graviditet den där lördagkvällen när omdömmet försvinner in i dimman.

Som en partikamrat sa: De har förträngt sin egen ungdom och lever i en fantasivärld som brukar identifieras genom uttalanden av stilen "Sånt skulle aldrig min son/dotter göra."

Okej, det var de naiva moralisterna. Då går vi över till miljöfundamentalisterna de gröna. Miljöpartiets linje överraskade mig mest. De är mot subventionerade preventivmedel för att "det redan är för mycket kemikalier i miljön". Ja, vad ska man säga. Kvinnans frihet och rätt till makt över sin egen kropp kan man ju väga olika högt.

(argumentationen kanske uppdateras när jag är piggare)

3 kommentarer:

Anders Eriksson sa...

Åh! Man kan inget annat än älska miljöpartisterna! Helt jävla fab..

Anonym sa...

Att miljöpartister kan hitta på vilka jävla stolligheter som helst är väl knappast förvånande. Jag hatar dem djupt och innerligt. Men nog fan är det skamligt att ett vänsterstyrt landsting inte subventionerar p-piller! Vad är det för fel på era sossar? Finns det inga SSU:are i landstingspolitiken där? Det borde väl i så fall kunna driva på i frågan...

Walle sa...

Nu överskattar du SSU, Simon. Det finns dessutom bara en, hon är ny. Den gamla, Anna Sjödin, försvann från landstingspolitiken i stort sett när hon blev ordförande och definitivt efter rättsskandalen.

Sossarna är så jävla stenhårda så jag vet inte riktigt vad man ska säga...