fredag, februari 02, 2007

Yttrandefrihet á la alliansen

I Stockholm finns det lokala styrelser i de olika stadsdelarna, s.k. stadsdelsnämnder. I Skarpnäck så har det nya högerstyret precis börjat jobba. Bland det första de lyckats göra är att dra in kulturstödet till kulturföreningen "Södra fot" från drygt 3 miljoner till noll!

Vad är anledningen? Har det förskingrats pengar? Är redovisningen felaktig? Är ledningen sexistisk och kränker tjejer? Får inte invandrare vara med?

Nej, ingen av dessa anledningar stämmer på föreningen Södra fot.

I stället handlar det om att kulturföreningen har behagat genomföra en allsång mot alliansen under valet. Okej, en ideell, partipolitiskt obunden förening, tar ställning mot alliansen. Kan väl bli en intressant punkt på föreningens årsmöte.

Högern är förbannad. "Exkluderande" säger man, ingen politik med skattemedel (äh- vad kallas partistödet?). Grunden för beslutet är alltså inte kvalitén på den barn och ungdomsverksamhet som bedrivs av föreningen, utan en enskild föreställning.

Om det inte är olagligt så är det åtminstone väldigt märkligt. Som tidigare ledamot av fritidsnämnden kan jag ju säga att vi kollar på det aktuella projektet när vi beviljar anslag. Vi har beviljat pengar till KFUM, Ung Vänster, Islamska föreningen, m.m. Alla dessa föreningar kan på ena eller andra sättet anses vara exkluderande. De har dock genomfört projekt som varit öppna till sin natur. Jag skulle kunna acceptera om borgarna hade krävt en redovisning av den aktuella allsångskvällen för att se om den varit skattefinansierad.

Frågan är: Vill vi ha ett samhälle där politikerna detaljstyr föreningslivet? Vill vi ha ett samhälle där föreningsaktiva inte får ha åsikter? Skulle borgarna dra in bidraget till Proletären FF om de tog makten i Göteborg (yeah- stor chans, jag vet!)? Proletären FF har en av stans bästa ungdomsverksamheter, MEN annordnar varje år ett högst politiskt "Fredslopp", har kopplingar till KPML(r) och uttalar sig politiskt tämligen ofta.

Tur för dem att det är demokratisk majoritet i Göteborg...

Läs mer på Ali Esbatis blogg. eller varför inte på en annan landstingspolitiker?

2 kommentarer:

From Sweden with Grief sa...

Jag har visserligen skrivit en liknande kommentar hos Johan Sjölander, men jag kan bara inte låta bli att knacka ner några rader här med. Det är dags för "Moderaternas lilla blå" där de tydligt redogör för sin kulturpolitik och hur den ska bedrivas. Då uppstår det inga fler missförstånd!:)

Walle sa...

Strålande idé! Så kan de skapa sin egna lilla pionjärarmé som drar land och rike runt och upplyser om sanningen!