onsdag, mars 10, 2010

Dagens skämt: Norrländska samlingspartiet och landstingsrevisionen i Jönköping

Det är ganska ofta man läser om nya partier, som blandar och ger. Vissa saker låter fräscha, andra mindre fräscha. Ofta slås man av avsaknaden av taktik, logiskt tänkande och kompetens. När det gäller det nybildade Norrländska Samlingspartiet så törs jag inte yttra mig över kompetensen hos Börje Salming och de andra. Däremot så är deras strategiska tänkande uppenbarligen uruselt. De tittar uppenbarligen mycket på den semi-självständighet som t.ex. Skottland har och presenterar en hel del bra synpunkter. Allt från större lokalt inflytande och makt över den norrländska industrin, förbättrad räddningstjänst och polisväsende. Artikel i Västerbottens Folkblad om partiet.

Det finns egentligen två saker som visar på deras otaktiska agerande:

- Går direkt på riksdagsvalet. Tittar man historiskt så krävs det en enorm mediauppbackning och stöttning från eliten (a la Ny Demokrati) för att ta steget in i riksdagen på en gång. Mycket bättre att skapa sig en bas först, att komma ett halvår före valet och tro att man ska hinna lyckas, tyder på en viss okunskap om hur man bygger stöd och förtroende.
- Ett av deras huvudkrav är ökat stöd till rennäringen och ratificering av ILO 169. Oavsett vad man tycker i frågan så tror jag att alla som är någorlunda insatta i norrländsk politik vet att det dels är en väldigt kontroversiell fråga och dels att Norrland är den region som är mest skeptisk till en ratificering av ILO 169. Lägger man dessutom till att alla partier i princip är för en ratificering, även om inflytelserika norrländska politiker hittils lyckats bromsa det hela, så har jag svårt att se att det finns något utbrett folkligt missnöje att fånga upp genom att stödja ILO 169.

Personligen tycker jag också att det blir väldigt hycklande att ena sekunden prata om att NSP ska jobba för att öka möjligheten för norrländsk industri och för ungdomar att stanna kvar, samtidigt som man vill ge renägarna mer makt. Man verkar totalt missat vilka det är som konsekvent motarbetar nya näringar i norrlands inland...

Det andra som är sjukt i dag, det är att jag finner mig själv hålla med Ernst & Young, ett revisorsföretag.
Det handlar om att landstingsrevisionen i Jönköpings län totalt tappat omdömmet. De kräver i sin senaste upphandling att bolagen som lägger anbud ska bifoga utdrag ur belastningsregistret från sina anställda!

För det första så är det där ett otyg överhuvudtaget. Jag kan motvilligt acceptera det när det gäller nyanställda inom barnomsorgen. Där kan ändamålet helga medlen, men i övrigt så ska ALLTID grundprincipen vara att samhället ska stödja den som avtjänat sitt straff tillbaka in i gemenskapen som produktiv samhällsmedborgare, inte motsatsen! Extra tokigt blir det när det handlar om befintlig personal. Kan inte tänka mig att det finns något som helst lagrum för en arbetsgivare att kräva det av befintlig personal? Illa nog om man tvingas visa upp det när man ska nyanställas.

Att landstingsrevisorerna valt detta är minst sagt anmärkningsvärt. Att Anders Carlzon(KD) inte har koll på arbetsrätt är kanske inte helt oväntat, men frågan är vad sossarna (och eventuell vänsterpartist?) i landstingsrevisionen tänkt med? De lär också varit med på det hela. Utav tradition fattas inte majoritetsbeslut i en revision, utan man försöker komma överens. Ska bli intressant att se vad förvaltningsdomstolen kommer fram till.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"- Ett av deras huvudkrav är ökat stöd till rennäringen och ratificering av ILO 169"
Var får du det ifrån?, inte i deras program i alla fall.
Jag tror du har missat totalt vad detta parti handlar om, partiet handlar om att bryta ett kolonialt förhållande till maktcentra i syd Sverige och ta makten över regionen och dess råvaror.

Walle sa...

Anonym: Som du ser är det länge sedan inlägget skrevs. Då var det en av få frågor som de lyfte fram. Nu lägger de taktiskt fram den enda fråga som de vet att det finns en bredd för i norrland- makten över naturresurserna.

Jag garanterar dig att det fanns med på hemsidan när inlägget skrevs.

Nu är det borttaget. Om det är av taktiska skäl att de inte vill säga var de står, eller att de är emot den våta filt som ett erkännande av ILO 169 skulle lägga över Norrland det återstår att se. Att kalla sig för Norrlandsparti och inte ta ställning i frågan är fegt. Det är en avgörande fråga för norrlands framtid.

Åsa sa...

Det är inte bara renägare som skulle gynnas av ett ratifiering av ILO 169. Det handlar om vilken definition som ska gälla av vem som ska betraktas som ursprungsbefolkning. Din kunskap i frågan är väl inte lika som Mauds: same=renägare?
Gällande ILO 169 har många norrlänningar/sameättlingar nåt att hämta. Frågan kan inte bara läggas i utredningsfacket vart femte år. Det är i sanning djärvt att gripa sig an den. Din syn på renskötseln som bromskloss för utveckling bör du nog nyansera och reflektera över som en del av en urfolksrätt vilket staten som kallar sig Sverige har konstruerat just som en renskötselrätt. Så sluts cirkeln och staten får ta sitt ansvar att reda ut konsekvenserna av över 100 år av neokolonialism. Inte skjuta över ansvaret till sametinget.

Anonym sa...

Att stöd till rennäringen och ILO169 fanns med i det parti som Börje Salming propagerade för 2010, vet jag, då jag själv omedelbart vände ryggen till partiet p g a det, efter att partiet skapat ett visst intresse hos mig till en början.
Det är en dödfödd idé att köra fram rennäringen och ILO169 i Norrland. Det går hem i södra Sverige där man är tofsromatiker och inte har kunskaper i frågan.