onsdag, mars 10, 2010

Bloggen lever igen+ dåligt ST-tidningen!

Ja, då är det dags att spotta i nävarna och börja blogga igen. På årsmötet härom helgen så fick jag förtroende att stå på tredje plats på Vänsterpartiets lista. Det innebär faktiskt att jag bör rycka upp mig!

Om inte annat så är det en övning i skrivande som kanske leder fram till en och annan insändare i lokaltidningen.

Lokaltidningen, ja. Denna tidning är egentligen två. Dels en prenumerationstidning som kommer ut torsdagar och lördagar, dels en gratistidning som delas ut på tisdagar. Gratistidningen delas ut till alla hushåll i Stenungsund samt på Orust och Tjörn. Tror den även delas ut i Kode och i Ljungkile, men jag är inte säker. Det gör i vilket fall att upplagan är ganska stor. Överlag är det också en bra lokaltidning, lite mer journalism än vissa andra liknande tidningar jag läst genom åren. Nu har de dock gjort en riktigt dålig grej, där de inte alls tar sitt publicistiska ansvar. De har tagit bort insändarsidan från gratistidningen. Där får man endast publicera "applåder" och "ris", alltså korta, enkla inlägg. Rimlig förrändring ett valår? Knappast.

Det är ingen nyhet att insändare är populära, att då försöka öka intresset för prenumerationstidningen är väl inte orimligt, men någonstans så är det mycket dåligt att göra det genom att strypa den lokala debatten. Genom ett avskaffande av insändare och debatt bidrar man till att öka sin egen journalistiks totala monopol på nyhetsvärdering. Stenungsund ligger nämligen i något av en mediaskugga. Göteborgs Posten skriver ytterst sumariskt om orten, Bohuslänningen knappt alls. Det som inte ST-tidningen skriver om når inte folk. Tidigare kunde man åtminstone genom insändare markera om man inte delade tidningens värdering av saker och ting. Nu stängs möjligheten att nå 90% av hushållen i regionen. Uselt!

Inga kommentarer: