Först av allt: Jag är inte insatt i om det skett valfusk och i vilken utsträckning. Det tror jag ärligt talat att ganska få journalister i Sverige är heller. Ändå sänder de ut/skriver de väldigt säkra beskrivelser om valfusk. Nu är väl chansen typ 99% att de har rätt, men det känns tämligen ohederligt den här Teheran-fixeringen.
Det hela visar också på det klassiska problemet när oroligheter sker i länder långt bort. Allt för ofta får vi bilderna från huvudstädernas välutbildade (gärna engelskspråkiga) medelklass. Vad den fattiga befolkningen på landsbyggden tycker visar man sällan. Det kan gälla Ukraina, Venezuela, Thailand eller som nu Iran. De mer hederliga och seriösa journalisterna brukar i bland påpeka detta faktum, men oftast förtigs det. När det gäller kravallerna efter valet kan man ju fundera över varför det bara rapporteras kravaller från Teheran och inte från övriga landet? Det finns ju fler städer som är stora nog för att möjliggöra kravaller. Att det i ett totalitärt land inte blir kravaller i var och varannan byhåla, är väl inte mer än väntat, men någon mer stans borde det ske om det är en genuin känsla av valfusk- tycker jag.
Samma sak är det ju i Sverige. Verkligheten i Stockholms innerstad är ju sällan samma som i resten av landet. Om du åker till Södermalm och ställer frågor får du ett typ av svar, i Hörby så får du ett annat svar och i Pajala ett tredje. Själv föredrar jag förmodligen svaren i Pajala...
Sen måste man hålla isär kärnenergiprogrammet och demokratifrågan. Det är ju knappast så att man får bort den religiösa diktaturen genom att angripa landets rätt till självförsörjning av el. Oavsett kärnvapenplaner eller inte, så kan ju vilken idiot som helst förstå hur den kritiken spinns internt i Iran.
Intressant analys i DN, av alla ställen!
Korrigering/Uppdatering: Har från säkra källor fått reda på att det faktiskt har varit kravaller på andra håll i Iran, bland annat uppe i de kurdiska delarna. Jag vill också poängtera att den religiösa diktaturen i Iran är vidrig och ingenting jag stödjer, i fall det inte framkom ovan. Det jag ville peka på är att bevakningen av fjärran länder sällan är särskilt bra. Dessutom tror jag att konflikten kring kärnenergiprogrammet snarare stärker än försämrar presidentens ställning. Yttre hot=inre samling är ju en klassisk sanning. Revolutionen måste komma från iranierna själva.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Klarsynt resonemang.
Många utrikesjournalister är slöa jävlar som helst inte vill gå mer än några kvarter från sina fina hotell i huvudstäderna.
( Ett undantag är Cecilia Uddén förstås. )
Intressant analys på Newsmill: http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/16/misstolkningar-vilseledande-analyser-och-ensidig-rapportering-kring-situationen-i
Skicka en kommentar