måndag, januari 08, 2007

Högerregeringen gör det igen!

Nedanstående text är taget direkt från internetforumet www.kommunity.nu och skrivet av Martina Nilsson, Malmö:

Regeringen föreslår ännu fler försämringar på arbetsmarknaden!

Trots massiva protester mot försämringarna i a-kassan fortsätter regeringen sitt korståg mot dem som redan har de sämsta positionerna på arbetsmarknaden.

Regeringen vill förändra i lagen om anställningsskydd (LAS) genom att tillåta fria visstidsanställningar upp till två år. Regeringen motiverar förslaget med att man vill ha en större flexibilitet för företagen, en flexibilitet som innebär att det kommer att bli svårare att få fast anställning och trygghet på arbetsmarknaden för den som arbetar. Regeringen vill att förändringen ska genomföras från den 1 juli i år.

Regeringen föreslår också att aktivitetsstödet ska räknas in i a-kassedagarna. De som deltar i utbildningar och aktiviteter som är arrangerade av arbetsförmedlingen ska i framtiden inte få aktivitetsersättning för detta utan det ska räknas in i de 300 dagars a-kassa som man maximalt har rätt till. Detta innebär att de 300 a-kassedagarna kommer att ta slut snabbare och att de arbetslösa slussas in i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin. Ersättningen i denna garanti är 65 % av inkomsten. För de som tjänar 15 000 till 17 000 kronor i månaden ger en ersättningsnivå på 65 procent en inkomst på 7000 kr i månaden. Det är samma nivå som socialbidraget ger.

Regeringen vill också ta bort rätten för den arbetssökande att de första 100 ersättningsdagarna bara söka jobb inom sitt geografiska närområde och inom sitt yrke. Den arbetssökande kommer om förslaget går igenom, tvingas ta vilken anställning som helst oavsett utbildning och livssituation.

Regeringen föreslår också att arbetsgivarnas skyldighet att anmäla lediga jobb till arbetsförmedlingen avskaffas. Detta innebär att regeringen sätter käppar i hjulet för förmedlingsarbetet. Den lika möjligheten för alla arbetssökande att söka jobb kommer kraftigt försämras och personliga kontakter snarare än kvalifikationer kommer avgöra möjligheten att få jobb.

Den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik ger en betydligt otryggare situation på arbetsmarknaden både för den som har jobb och för den som är arbetslös. Flera hundratusen har protesterat mot försämringarna av a-kassan. Och vi kommer fortsätta kämpa mot regeringens arbetarfientliga politik!

Ropen skallar på gator och torg – avgå Reinfeldt, avgå Borg!

Inga kommentarer: