tisdag, januari 09, 2007

Farligt att begära kollektivavtal

På HRF:s hemsida redogörs det nu för en undersökning där det framgår att de anställda själva tror att det finns stor risk för uppsägning för den som begär kollektivavtal själv.

Undersökningen - som genomförts med anledning av kollektivavtalskonflikten vid en salladsbar i Göteborg - visar bland annat:

* Endast 4% anser att lönerna skulle bli lägre om fler arbetsgivare tecknade kollektivavtal.

* 85% tycker att det är viktigt att det finns kollektivavtal på alla arbetsplatser inom hotell- och restaurangbranschen där det finns anställda. Två tredjedelar - 66% - anser att fackföreningar bör begära kollektivavtal på i princip alla arbetsplatser, oavsett om man har medlemmar där eller inte.

* Mindre än fyra procent tror att det är lätt för en enskild anställd på en liten arbetsplats att kräva kollektivavtal för att få högre lön och bättre anställningsvillkor.^

* Bara var tionde - 11% - anser att det inte finns någon risk att en anställd som begär kollektivavtal sedan tvingas sluta.

* De tillfrågade anser också att facken även framöver bör få begära och vidta sympatiåtgärder vid konflikter på svensk arbetsmarknad. 45% anser att sympatiåtgärder borde användas oftare, och ytterligare 22% anser att det bör vara lika tillåtet som idag. Endast 8% vill att sympatiåtgärder begränsas eller förbjuds.

- Detta visar att vi har de hotell- och restauranganställda med oss i det viktiga arbete för bättre villkor genom kollektivavtal som vi bedriver. De anställda själva förstår att det i praktiken är mycket svårt för en enskild anställd på en liten arbetsplats att själv begära kollektivavtal. Och de går - till skillnad från till exempel statsministern - inte på talet om att arbetsgivarna på salladsbaren skulle ge sina anställda högre lön och bättre villkor än vad de skulle fått om de haft kollektivavtal.

- De själva jobbar i branschen förstår att vi som fackförening måste agera för kollektivavtal om bättre villkor och löner för de anställda också på små arbetsplatser, eftersom åtta av tio arbetsplatser inom vår bransch har färre än fem anställda, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia.

Anställda inom hotell- och restaurangbranschen har lägst löner och otryggast anställningsvillkor på svensk arbetsmarknad. Det främsta skälet till detta är att varannan restaurangägare saknar kollektivavtal med högre lön och bättre villkor för sina anställda. Därför arbetar Hotell- och restaurangfacket nu aktivt - framför allt i Göteborg, men under 2007 också i Stockholm och på flera andra orter - för att få fler arbetsgivare att garantera sina anställda bättre arbetsförhållanden genom kollektivavtal.

Undersökningen - med 1637 svarande - genomfördes den 19-28 december 2006 av Hotell- och restaurangfacket och Novus Opinion.

Inga kommentarer: