fredag, januari 26, 2007
Förlåt- och grattis!
Sedan, en god nyhet, framförallt till Alex (först i min telefonbok), men även andra kan ha glädje av det: Nu, efter ett halvår, så har jag kommit på hur tangentlåset fungerar på min mobil. Så inga mer dumma samtal från mig!
Dessutom kommer jag att återkomma med mer politik framöver, funderar på ett låååångt inlägg om rennäringen. Tills vidare kan jag bara konstatera att det Ylva sa om arbetet i Folkhälsonämnden stämde. "Det gäller att lyfta blicken från individen."
Over and out.
onsdag, januari 10, 2007
Skatteverket skämmer ut sig
Ett av förslagen är att när du som privatperson hyr in någon för att t.ex. laga ditt trasiga tak på uthuset så behöver du inte betala arbetsgivaravgifter eller överhuvudtaget lämna kontrolluppgift så länge summan är under 3000 kronor. Hur ska man då kunna kontrollera att personen som utför arbetet inte gör samma sak hos tio andra den månaden?
Ja,ja, ett bättre blogginlägg går att läsa här.
tisdag, januari 09, 2007
Farligt att begära kollektivavtal
På HRF:s hemsida redogörs det nu för en undersökning där det framgår att de anställda själva tror att det finns stor risk för uppsägning för den som begär kollektivavtal själv.
Undersökningen - som genomförts med anledning av kollektivavtalskonflikten vid en salladsbar i Göteborg - visar bland annat:
* Endast 4% anser att lönerna skulle bli lägre om fler arbetsgivare tecknade kollektivavtal.
* 85% tycker att det är viktigt att det finns kollektivavtal på alla arbetsplatser inom hotell- och restaurangbranschen där det finns anställda. Två tredjedelar - 66% - anser att fackföreningar bör begära kollektivavtal på i princip alla arbetsplatser, oavsett om man har medlemmar där eller inte.
* Mindre än fyra procent tror att det är lätt för en enskild anställd på en liten arbetsplats att kräva kollektivavtal för att få högre lön och bättre anställningsvillkor.^
* Bara var tionde - 11% - anser att det inte finns någon risk att en anställd som begär kollektivavtal sedan tvingas sluta.
* De tillfrågade anser också att facken även framöver bör få begära och vidta sympatiåtgärder vid konflikter på svensk arbetsmarknad. 45% anser att sympatiåtgärder borde användas oftare, och ytterligare 22% anser att det bör vara lika tillåtet som idag. Endast 8% vill att sympatiåtgärder begränsas eller förbjuds.
- Detta visar att vi har de hotell- och restauranganställda med oss i det viktiga arbete för bättre villkor genom kollektivavtal som vi bedriver. De anställda själva förstår att det i praktiken är mycket svårt för en enskild anställd på en liten arbetsplats att själv begära kollektivavtal. Och de går - till skillnad från till exempel statsministern - inte på talet om att arbetsgivarna på salladsbaren skulle ge sina anställda högre lön och bättre villkor än vad de skulle fått om de haft kollektivavtal.
- De själva jobbar i branschen förstår att vi som fackförening måste agera för kollektivavtal om bättre villkor och löner för de anställda också på små arbetsplatser, eftersom åtta av tio arbetsplatser inom vår bransch har färre än fem anställda, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia.
Anställda inom hotell- och restaurangbranschen har lägst löner och otryggast anställningsvillkor på svensk arbetsmarknad. Det främsta skälet till detta är att varannan restaurangägare saknar kollektivavtal med högre lön och bättre villkor för sina anställda. Därför arbetar Hotell- och restaurangfacket nu aktivt - framför allt i Göteborg, men under 2007 också i Stockholm och på flera andra orter - för att få fler arbetsgivare att garantera sina anställda bättre arbetsförhållanden genom kollektivavtal.
Undersökningen - med 1637 svarande - genomfördes den 19-28 december 2006 av Hotell- och restaurangfacket och Novus Opinion.
Taskiga proportioner...
I detta arbete så kom jag också till en närstridsfajt med det kända "tvättmaskinsmonstret". Jag satte mig ner med alla mina sockar och ägnade mig åt lite fin gammal utrensning!
Resultat: 8 sockar förolyckade pga hål av olika storlek.
14 sockar förolyckade pga syndigt leverne (singelliv)
39 lyckliga par godkändes och återbördades till lyckligt liv i byrålådan
39! Var har de varit när jag stått och rotat i min osorterade låda och varit på väg att missa bussen? Än orimligare blir det när jag endast med en mycket god vilja får ihop till sju (!) bra kalsonger... Några till när jag sänkte standarden.
39-7? Hm... För sockarna behöver jag tvätta knappt en gång i månaden, för kalsonger en gång i veckan... Dags för omfördelning framledes!
måndag, januari 08, 2007
Högerregeringen gör det igen!
Regeringen föreslår ännu fler försämringar på arbetsmarknaden!
Trots massiva protester mot försämringarna i a-kassan fortsätter regeringen sitt korståg mot dem som redan har de sämsta positionerna på arbetsmarknaden.
Regeringen vill förändra i lagen om anställningsskydd (LAS) genom att tillåta fria visstidsanställningar upp till två år. Regeringen motiverar förslaget med att man vill ha en större flexibilitet för företagen, en flexibilitet som innebär att det kommer att bli svårare att få fast anställning och trygghet på arbetsmarknaden för den som arbetar. Regeringen vill att förändringen ska genomföras från den 1 juli i år.
Regeringen föreslår också att aktivitetsstödet ska räknas in i a-kassedagarna. De som deltar i utbildningar och aktiviteter som är arrangerade av arbetsförmedlingen ska i framtiden inte få aktivitetsersättning för detta utan det ska räknas in i de 300 dagars a-kassa som man maximalt har rätt till. Detta innebär att de 300 a-kassedagarna kommer att ta slut snabbare och att de arbetslösa slussas in i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin. Ersättningen i denna garanti är 65 % av inkomsten. För de som tjänar 15 000 till 17 000 kronor i månaden ger en ersättningsnivå på 65 procent en inkomst på 7000 kr i månaden. Det är samma nivå som socialbidraget ger.
Regeringen vill också ta bort rätten för den arbetssökande att de första 100 ersättningsdagarna bara söka jobb inom sitt geografiska närområde och inom sitt yrke. Den arbetssökande kommer om förslaget går igenom, tvingas ta vilken anställning som helst oavsett utbildning och livssituation.
Regeringen föreslår också att arbetsgivarnas skyldighet att anmäla lediga jobb till arbetsförmedlingen avskaffas. Detta innebär att regeringen sätter käppar i hjulet för förmedlingsarbetet. Den lika möjligheten för alla arbetssökande att söka jobb kommer kraftigt försämras och personliga kontakter snarare än kvalifikationer kommer avgöra möjligheten att få jobb.
Den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik ger en betydligt otryggare situation på arbetsmarknaden både för den som har jobb och för den som är arbetslös. Flera hundratusen har protesterat mot försämringarna av a-kassan. Och vi kommer fortsätta kämpa mot regeringens arbetarfientliga politik!
Ropen skallar på gator och torg – avgå Reinfeldt, avgå Borg!
lördag, januari 06, 2007
Opartisk jurist sågar Wild ´n fresh
Det väsentliga framgår av sista raden i dokumentet:
"Anställningsvillkoren på Wild ´n fresh är på samtliga undersökta punkter sämre än för personal på kollektivavtalsbundna arbetsplatser och sammantaget klart sämre."
torsdag, januari 04, 2007
Soporna töms- med tvång
Samtidigt är det intressant att notera hur orättvist löner och status fördelas i det här samhället. Tittar man på hur snabbt statsmakten (om än på olika nivåer) går in och bryter strejker och blockader för att de på något sätt är samhällsfarliga så skulle man kunna tro att lokalvårdare, renhållningsarbetare och undersköterskor står högst på samhällets stege. De gör ju så viktiga jobb att samhället uppenbarligen inte klarar av att de inte jobbar. Men, men, så är det ju inte. Jag tror inte min faster som jobbar som lokalvårdare känner att samhället uppskattar hennes arbete på skolan i östergötland. Jag tror inte min kompis som jobbar med äldre känner att lönekuvertet motsvarar det "samhällsansvar" han tar.
Något är sjukt med dagens samhälle. Cool transportare på tv dock, som poängterade att det bara var i dag de blev beordrade att tömma...
onsdag, januari 03, 2007
Högerskämt
Nåväl, här kommer ett som inte är så tokigt...
- Vet du vad "Maffia" heter på norrländska?
- Nej?
- Arbetarkommun!
Kommentar: Faktiskt riktigt, riktigt roligt. Det finns ju en gnutta sanning i det hela. Inte bara i norrland, utan överallt där (s) är stora. Arbetarkommunen vet allt, kan allt, bestämmer allt. Vackert tycker jag, det tycker inte alla.
Tillbaka i kollektivet!
- Övningsköra
- Komplettera de två kurserna jag inte fixat än
- Lite grejer åt VSF centralt
- Valberedning i Umeå(v)
- Mm.
Däremot så har jag i alla fall lyckats med en sak: Klarat teoriprovet! Skönt.