torsdag, december 28, 2006

Seger för två brackor, förlust för samhället...

22/12 stod det klart att Uppsala universitet och det progressiva Sverige hade förlorat i HD. Vänta nu- Uppsala Univeristet och "progressiva Sverige" i samma mening? Jodå, inte ofta, men det händer i bland.

Det handlade om två mellanskiktsbrudar som sökt juristutbildningen och inte kommit in. De unga kvinnorna; Josefin Midander och Cecilia Lönn, fick kontakt med förre MUF-basen Gunnar Strömmer som numera är VD för den rättshaveristiska organisationen Centrum för rättvisa. Trots sitt vackra namn ägnar sig organisationen främst åt att hoppa på allt offentligt den kan och gärna då saker som har med positiv särbehandling eller kvotering att göra.

Gunnar Ström vädrade blod när han insåg att Uppsala Universitet hade dristat sig till att skapa en kvot med platser vigda för studenter med annan bakgrund än helyllesvensk (i den mån juristutbildningens socialt snedvridna rekryteringsbas kan kallas för helylle kan förstås diskuteras). Precis som man har kvoter för dem som kommer från folkhögskolor, typ, fast i det här fallet så handlade det om att aktivt arbeta för ökad mångfald inom lagstiftningsområdet.

Hur som helst- de stackars borgarbrudarna som tvingats jobba (hemska tanke) ett helt år innan de istället kom in på Umeå Universitet var glada över Strömmers initiativ och gick till domstol. För denna oerhörda skymf de blivit utsatta för får de nu ett skadestånd på 75 000 kronor var.

Nu har alltså Högsta domstolen slagit fast att det var diskriminering att för en gångskull åsidosätta den vita medelklassen.

En sorgens dag. Läs vad Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) tycker om saken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du verkar sakna insikt i vad kvotering har inneburit för studenter i landet. Förespårkar du ett samhället där studenter ska söka in för sitt köns tillhörighet eller bakgrund istället för meriter? Kvotering är ett verktyg som segrerar och som uppnår jämlikhet för fem öre.

Walle sa...

Att sätta upp särskilda kvoter för att i någon mån kompensera för den brist på förmåga som vår grundskola har att lyfta upp och ge alla elever samma möjligheter är rimligt. Sedan att det vore bättre att angripa kärnan, d.v.s. ett skolsystem som uppmuntrar fjäsk, akademiskt språk och drivs ut av fördomsfulla lärare, det är självklart. Min tolkning är att du saknar insikt i det svenska klassamhället.

Citat från min geografilärare i högstadiet (tillika fp-politiker):

- Va- är du från Härryda? Men du är ju duktig...