måndag, december 04, 2006

Rör inte Komvux!

uttalande från VSF:s kongress:

Rör inte komvux!

Den kommunala vuxenutbildningen, komvux, inrättades i syfte att vuxna personer utan grundläggande behörighet skulle ha möjlighet att läsa in kurser motsvarande grund- och gymnasieskolan. För väldigt många människor har detta inneburit en chans att ta igen det man missat tidigare i livet. Gymnasietiden är för många en turbulent period, vilket innebär att alla inte har möjlighet att slutföra sin utbildning. Dessutom finns det de som inte har haft en möjlighet att genomgå en gymnasieutbildning på grund av att de kommit till Sverige först senare i livet.

För alla dessa personer innebär komvux en chans att skaffa sig den utbildning man tidigare inte haft möjlighet till. Det öppnar inte bara dörren till högskolan, eller till en annan vidareutbildning, för många innebär det också en känsla av stolthet och värdighet. För någon som inte klarat av skolan tidigare i livet, är komvuxutbildningen en del av vägen till självförverkligande.

Denna möjlighet ska nu begränsas. Den borgerliga regeringen, under befäl av major Jan Björklund (fp), har beslutat att människors vilja till vidareutbildning har gått alldeles för långt. Komvux ska nu sättas på en svältkur, 600 miljoner kronor ska skäras bort, vilket motsvarar en tredjedel av budgeten. Samtidigt slopar man rekryteringsbidraget för studenter över 25 år. Effekten av detta kommer inte att låta vänta på sig: färre kurser, färre studenter och knappare ekonomi för de som faktiskt studerar. Vilka som får ta smällen är inte svårt att inse, lågutbildade, ofta med arbetarbakgrund och invandrare. Riktningen för högerns utbildningspolitik är tydlig: utbildning för eliten.

Vänsterns studentförbund kommer aldrig att acceptera en politik där utbildning är ett privilegium för ett fåtal och där man straffat ut sig om man en gång valt fel. Den kommunala vuxenutbildningen är en del i det livslånga lärandet, och en nedmontering av denna är ett hårt slag mot allas lika rätt till utbildning. Vi tar strid mot högerpolitiken – rör inte vårt komvux!

2 kommentarer:

Johan Lindahl sa...

Hurra för VSF!

Walle sa...

Yeah.... He ser bra ut...