torsdag, december 21, 2006

HRF ger Fredrick Federley pris

Fan- jag börjar gilla Ella och de andra i förbundsledningen!

Fredrick Federley månadens patronlobbyist – nytt pris varje månad

Hotell- och restaurangfacket instiftar nu ett nytt pris, som varje månad ska delas ut till den eller de som då har utmärkt sig som en synnerligen aktiv lobbyist för ett återupprättande av det gamla patronsamhällets med sämre villkor och lägre löner för anställda inom Hotell- och restaurangbranschen. Just hotell- och restauranganställda ligger redan lägst på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vinnaren får en check på 200 kr, som endast kan användas på restauranger med kollektivavtal med bättre villkor och löner för de anställda.

Denna månad har Hotell- och restaurangfacket beslutat att utse den centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrick Federley till månadens patronlobbyist. Skälet till detta är Federleys aktiva roll i en kampanj mot Hotell- och restaurangfackets kollektivavtalskonflikt i Göteborg. Trots att arbetsgivaren på salladsbaren i Göteborg har erkänt att hon ger sämre villkor än kollektivavtalet, har riksdagsledamoten Federley prioriterat kampen för att inskränka fackets rätt att agera för högre lön och bättre villkor genom kollektivavtal.

Federley har också som osympatisk kampanjmetod uppmanat alla som läser hans blogg att mejlbomba Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia.
Dessutom hade den centerpartistiske riksdagsledamoten det dåliga omdömet att kalla fackföreningens öppna, lugna och lagliga agerande för "maffiametoder" - vilket väcker starka känslor i en bransch som är så hårt drabbad av oseriösa arbetsgivare och organiserad brottslighet.

Förutom Federleys halvt öppna kampanj mot fackföreningen, har Hotell- och restaurangfacket fått indikationer på att det finns ekonomiska intressen i näringslivet, som erbjudit arbetsgivaren i Göteborg ekonomiskt stöd för att förlänga konflikten. Arbetsgivaren på salladsbaren har också förstärkt sådana misstankar genom att vägra ens tala med medlaren, som har sökt henne i en veckas tid.

- Vi vill med detta pris visa på att det finns starka krafter som motarbetar det som vi så ofta får stöd och sympati för: bättre villkor och högre lön för städerskor, restaurangbiträden, kockar, servitriser med fler. Vi kommer att göra allt för att se till att ingen kampanj mot de anställdas villkor blir vare sig långvarig eller verkningsfull, säger Ella Niia.

Källa: www.hrf.net. På hemsidan står det också om en undersökning som vi medlemmar fått svara på. Oväntat nog så gillar vi kollektivavtal och stark a-kassa, kan man nog sammanfatta det som.

Inga kommentarer: