tisdag, december 19, 2006

Gött mos HRF!

Bryter julledigheten med ett litet inlägg från HRF´s hemsida:

Arbetsgivaren på salladsbaren i Göteborg erkänner sämre villkor än i kollektivavtalet

Ägaren till salladsbaren Wild'n Fresh i Göteborg har i förhandlingar med Hotell- och restaurangfacket nu erkänt att de erbjuder sämre villkor för de anställda än i kollektivavtalet. Dessutom säger arbetsgivaren att de anställda ska få sänkt timlön om man tecknar kollektivavtal. Men i kollektivavtalet finns ett absolut förbud mot att sänka lönen vid tecknande - ens till lägsta nivån i avtalet. Den anställde skulle alltså dels få minst den timlön hon har idag, dels få en rejäl löneförhöjning när kollektivavtalet ska förhandlas upp i vår - om arbetsgivaren tecknar kollektivavtal.

Förutom den högre direkta tim- eller månadslönen innebär kollektivavtalet också:- högre semesterlön (vilket i det aktuella fallet inte betalas ut alls)- högre sjuklön (vilket inte heller betalas ut av arbetsgivaren på salladsbaren)- helglön när man inte arbetar (också på andra helgdagar än lördagar och söndagar)- avsättningar till avtalspension (vilket arbetsgivaren i Göteborg inte anser sig ha råd att betala)- bättre försäkringsskydd vid olycksfall och sjukdom (än de privata försäkringar som arbetsgivaren på salladsbaren har)- högre föräldrapenning när man får barn- högre ersättning vid arbete på obekväm arbetstid- bättre regler för raster, arbetstider och ledighet- starkare anställningsskydd

- Vi har varit för dåliga på att tala om att kollektivavtalet alltid innebär bättre villkor än vad man har utan. Men det är också fullständigt oacceptabelt att arbetsgivaren och deras borgerliga sympatisörer far med osanning och hävdar att de erbjuder de anställda bättre villkor än i kollektivavtalet.

- Det är inte konstigt att man med sådan desinformation, som anställd eller utomstående, tycker att det verkar konstigt att fackföreningen skulle kämpa för lägre löner. Så är det givetvis inte. Tvärtom. Nu ska vi bli tuffare i våra krav på högre löner och schystare villkor för de anställda, säger Ella Niia, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Inte nog med att HRF verkar gå mot seger i fajten för kollektivavtal på salladsbaren i Göteborg, de fortsättar att genomföra medlemsomröstningar på internet. Känns jävligt kul att få säga sin mening med jämna mellanrum kring aktuella fackligt-politiska frågor.

Go facket!

Inga kommentarer: