fredag, april 16, 2010

Även välbetalda arbetare gör rätt i att kämpa & strejka

Så har pappers strejk nu rullat igång. Det är bra, för till skillnad från vad vissa jantelags inspirerade debattörer påstår så är det en viktig strejk.

Pappers själva skriver bra om det i Aftonbladet: http://mobil.aftonbladet.se/debatt/article6968655.ab

Visst jämför man med hotell & restaurang, eller andra servicefack som nu är i förhandling så kan man tycka att pappers löner och arbetsvillkor är bra nog. Dels så är det en dålig jämförelse. Servitrisen ska ta av restaurangägarens profit. Restaurangägarens profit lär tjäna mer på om tusentals pappersarbetare tjänar bättre än om ett gäng chefer och aktieägare blir rikare, om man ser det ur ett sådant perspektiv. Det finns helt enkelt ingen motsättning däremellan.

Dessutom handlar inte konflikten främst om pengar. Ett par strejkdar kostar mycket mer för företagarna än vad skillnaden i lönekrav är. Konfliktens kärna är däremot makt. Av pappers första pressmeddelande från i mars (http://www.pappers.se/home/pappers2/home.nsf/065a35c58c3842ea41256a3b004c5c63/b27d04cc68befb74c12576e00030aa16?OpenDocument) visar klart och tydligt att det är rätten till återanställning och andra maktfrågor som är det centrala för facket. Att arbetsgivarna i ett ekonomiskt utsatt läge väljer att gå till attack och riskera strejk och störda leveranser över en makt- och principfråga som inte rör deras plånbok, är oansvarigt! Dessutom visar det hur viktigt det är för företagarna att försökta bryta ner arbetarna som kollektiv. Att var och en själv ska stå ensam mot företaget är målet. Nu såväl som i förra seklets början.

Ska något fack kritiseras så är det Metall och Unionen som vek ned sig för enkelt! Läs mer på Aftonbladet: http://mobil.aftonbladet.se/ledare/article6956722.ab .

Inga kommentarer: