söndag, oktober 11, 2009

Ytlig journalistik av Kalla Fakta

Såg nyss programmet Kalla Fakta på TV4. Det handlade om riksdagsmännens frånvaro. Mycket i programmet var bra, t.ex. att man så tydligt visade på Thomas Bodströms rena mygel. Ja, jag väljer att använda det ordet. Att inte göra några avdrag från sin riksdagslön när han missar voteringar för att han är på advokatuppdrag, det är inte snyggt.

Programmet i övrigt var dock ganska ytligt. Visar lite snabba siffror över frånvaron. Förutom Bodström så hängs inte särskilt många ut. Någon centerpartist, men på det hela taget så nämns bara frånvaron, inte så mycket VARFÖR.

Siffrorna för varje ledamot hittar du här. Vad som står där förklaras här.

Någon förståsigpåare intervjuades också och sa att voteringarna är jätteviktiga. Det är faktiskt inte sant. Formellt och imagemässigt kanske, men däremot inte i praktiken. Det finns inget som avgörs i plenaomröstningen, då är det redan klart. Det är kommittéarbetet som spelar roll. Sen är det en väldigt stor skillnad om någon är frånvarande pga studiebesök, torgmöten eller sjukdom, jämfört med pengakåta mångsysslare.

Skulle räkna ut de olika partiernas siffror, men kom bara en bit in i sosseriet innan jag upptäckte att de är alldeles för många... :) Inga relevanta siffror ändå. I stor utsträckning om man tittar på partierna är det just de mest aktiva och kända ledamöterna som är frånvarande. Helt enkelt de som är ute. Direkt kan man säga att Vänsterpartiets siffror är lägre än Socialdemokraternas. Vänsterpartiets snitt blev 18,72%. Vanliga summor är 11-17% frånvaro. Sex ledamöter låg högre, däribland gruppledare Alice Åström (60%). Övriga var Lars Ohly (43%), Lena Ohlsson (34%), Wiwi-Anne Johansson (31%), Marie Engström (26%) och Siv Holma (23%).

Mona Sahlin sätter kanske rekord, hon har lyckats undvika ALLA voteringar. Det är kanske att gå lite väl långt?

Mer intressant hade det varit om de granskat de sidouppdrag de förtroendevalda har, men det hade väl ansets som partiskt eftersom det blivit så obehagligt för de borgerliga...

Inkomstmässigt ser det bra ut för vår grupp, ingenting signalerar några stora slantar från kringuppdrag. Ingen drar in över 800 000. Högst ligger Alice Åström och Siv Holma, bägge runt 750 000.

Inga kommentarer: