måndag, juni 16, 2008

Övrigt att notera...

Så fortsätter miljöflummandet sitt segertåg i vissa kretsar i partiet. Dessbättre avvisades förslag om att jämställa miljöperspektivet med klass och kön. Marxism och feminism är den vetenskapliga och ideologiska grunden för ett samhällförändrande parti. Frågan om miljö är en praktisk fråga som alltid måste ses ur de två första.

Oftast går det alldeles utmärkt eftersom ju välstånd nästan alltid innebär miljöslösande leverne och eftersom kvinnor förbrukar mindre energi än män, osv. Emellertid blir det väldigt, väldigt tröttsamt när folk vill sätta miljö framför klass och kön.

Så här: MÄNNISKOR är viktiga. För att vi ska ha det bra måste det finnas naturresurser att leva av och gärna en natur av estetiska skäl också. Psykiskt välbefinnande är viktigt.

Tyvärr så finns det gott om fundamentalister som vill något annat. I allmänhet pratar vi om cyklande akademiker i storstäderna som i sin inskränkthet ser det som sjävklart att samhället ska subventionera deras kulturyttringar (teater) men straffbeskatta andras (bilism).

Att ytterligare lyfta miljöfrågorna kan ge oss lite fler väljare, men det breddar inte partiet. Det ökar inte det folkliga intresset för politik. Det finns en risk att vi blir som Socialistisk Vensterparti i Norge som visserligen sitter i regeringen, men som inte imponerar nämvärt för tillfället. Ett parti som envisas med att driva frågor som antingen inte berör väljarna vardag (utrikespolitik/flyktingmottagande) eller som jävlas med väljarna (diverse avgifter på folks liv med miljöfärgade bortförklaringar) blir knappast framgångsrikt i längden...

Det här blev ett riktigt uselt inlägg. Publicerar det ändå...

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra inlägg! Att ägna sig åt straffbeskattning är ett påfund från liberala nationalekonomer och inget som (v)i bör ägna oss åt. Människan måste alltid gå först, inte miljön! Vill man bedriva miljöpolitik måste de stora institutionerna angripas först, inte individen. Det är just den fällan många miljöaktivister hamnar i, tyvärr...