tisdag, november 27, 2007

Vem behöver Sverigedemokrater?

När det finns socialdemokrater som Göran Johansson? Kalle Larsson uppmärksammar på sin blogg en artikel i DN där Göran Johansson fullständigt tappar fokus.

Rubriken är: "Utvisa alla insmugglade invandrare". För det första, så undrar jag om han avsiktligt använder sig av begreppet invandrare för att så tvivel om huruvida dessa är flyktingar eller inte?

Jag är en konservativ vänsterpartist. Jag håller i stora drag med Ilmar Repalu (kommunalråd S, i Malmö) om hans åsikter kring en ökad styrning av flyktingmottagandet. Jag tror på ett typ infasningsprogram istället för den nuvarande laissez-faire linjen. Jag vägrar tro att en nyanländ flykting med massa "skit" i bagaget kan göra rationella val, göra val som är det bästa för såväl denne som för samhället. Jag ser framförmig ett system där flyktingarna sprids över landet, storstadsbor till städerna, bönderna till landsbyggden. Systemet skulle i korthet gå ut på att de får ett typ två-tre årigt introduktionsprogram med utbildning och praktik för att när de så att säga är redo att stå på egna ben får ett medborgarskap och kan flytta vart de vill.

Ett dyligt system skulle tvinga kommunerna att ta ett större ansvar, det skulle ge kommunerna incitament till en bra mottagning. Parallellt med detta krävs det givetvis en förbättrad bostadspolitik som motverkar segregation istället för att uppmuntra till det.

Så, med mina ovanstående åsikter, som på intet sätt är mainstream i partiet, så vill jag ändå tydliggöra att det är en mil ifrån det som Ilmar Reepalu tidigare har sagt och det som Göran Johansson nu säger. Han säger rent ut att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Att vi ska stänga dörren för de som flyr undan etnisk rensning, krig och förtryck. Att vi ska sätta vår bekvämlighet först, att bestämma vad vi tycker är en lagom mängd istället för att låta behoven gå före.

Vart tog solidariteten vägen Göran Johansson?

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Låter intressant med Tredje världen-bönder på svenska landsbygden. De kanske kunde få mer liv i både modernäring och döende landsortshålor.

Walle sa...

Framförallt tror jag de passar bättre där än vad t.ex. universitetslärare från Teheran skulle göra...

Anonym sa...

Hej!

Du citeras i veckans Nätkollen hos Agenda på Sveriges Television!

Nätkollen är Agendas förlängda arm på Internet. Här bevakar vi de just nu mest debatterade frågorna bland såväl bloggare som ledarskribenter och andra debattörer: vilka olika aspekter av en aktuell fråga eller händelse dryftas? Vem tycker vad, vem håller med och vem säger emot?

Den här veckan tar Nätkollen upp Göran Johanssons uttalande om flyktingar och människosmuggling. Du är en av dem som citeras i artikeln. Gå in och läs mer på http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=73339&a=986992 nu med en gång!

Sveriges Televisions fördjupande samhällsprogram Agenda med programledare Karin Hübinette är i höst tillbaka med 17 nya program. Varje söndag 21.15 i SVT 1 med start 26 augusti. Vårt mål är att utifrån er tittares perspektiv ge kunskap, förklara olika sammanhang och analysera de viktigaste händelserna under veckan som gått och under veckan som kommer i såväl Sverige som runt om i världen.

På vår webbplats, www.svt.se/agenda, publicerar vi materialet som inte fick plats i tv-sändningen. I våra forum kan du tillsammans med många andra enkelt diskutera och debattera de ämnen som vi tar upp och i Nätkollen bevakar vi vad som florerar i bloggosfären och på andra arenor på nätet.

Surfa in på sidan och ta en titt själv!

Med vänliga hälsningar,

Erika Christensson
Webbredaktör på Agenda, Sveriges Television
www.svt.se/agenda