tisdag, november 27, 2007

Spänningen stiger...

... och politikerna i riksdagen stoppar huvudet i sanden. Det är två sorters artiklar som prenumererar på insändarplatsen i min morontiding. Så gott som varje dag så är det en "hata Maud"-artikel. Det är roligt att läsa. Det är ingen slump att Centerpartiet har tappat hälften av sitt stöd i Norrland, det kostar på att förankra sig på Stureplan!

Det andra som inte står varje dag, men åtminstone ett par gånger i veckan är diverse rennäringsanknytna inlägg. Dessa håller ofta en bedrövlig nivå. Antingen skriver någon om hur gulligt det är med en ursprungsnäring, men oftast är det mer "slakta, gräv ner och glöm bort" spåret som dominerar. Idag var det en relativt sansad insändare som ifrågasatte näringens marknadsmässighet, helt enkelt- bidragen skulle skapa mer jobb i norrland om det satsades på en annan näring. Jag ifrågasätter delar av hans siffror, precis som det spån till journalist i Aftonbladet som räknade in allt stöd som går till samisk kultur i rennäringsstödet! Inkompetenta nollåtta! Håll isär samer och renägare...

Den senaste tiden har alltså debattklimatet blivit allt mer aggressivt. Många faktorer ligger bakom, tror jag. Vi har en regering som konsekvent slår mot norrland, bottniabanan ska inte byggas klart, norrbottniabanan finns inte ens i deras mardrömmar. Nya hårdare regler och praxis när det gäller socialförsäkringar (a-kassan m.m.) splittrar familjer och tvingar folk att lämna sina hem för en otrygg framtid i södra Sverige. Långt ifrån möjligheterna till jakt, fiske eller skoteråkning. Kulturskymning helt enkelt. I detta har vi sedan en rabiat Sameby (Vapsten) som överklagar precis allt den kan överklaga. Låter bli att delta på samråd och bara agerar provokativt. Om regeringen gör det omöjligt att fortsätta leva utan fast inkomst i norr så gör rennäringen vad de kan för att motarbeta andra näringar. Fin symbios.

För övrigt så går veckans "tokborgare" pris till Moderaten Helena Riviére från Stockholm. Hon sa så här i ett replikskifte i riksdagen den 14 november:
Län med socialdemokratisk och facklig majoritet i socialförsäkringsnämnderna sammanfaller med kartan över Bidrags-Sverige. Det handlar om Norrbotten, Jämtland, Gävleborg, Västerbotten, Västernorrland, Värmland, Örebro, Blekinge och Dalarna.

Så var det med de "nya" moderaterna. Med efternamn som Riviére och adresser på Valhallavägen i Stockholm så är det kanske inte så konstigt att moderaterna har problem med sin "total makeover". Oförmågan att se samband och föraktet mot norrland blir inte tydligare än så.

Inga kommentarer: